divendres, 24 de setembre del 2010

A LA FÍ L'ESTIU JA S'ACABA

 

M'havia proposat aquest estiu no fer vacances al bloc però em sembla que , aquesta proposició com les que et fas cada vegada que comences un any nou no ha estat possible. A l'estiu sembla que hi hagi un pany a la porta de ca teva que t'impideix entrar-hi gaire, només les hores justes pel repòs just i necessari per a tornar el dia següent. 

T'aixeques i dius " avui faré l'entrada del puding d'ensaïmada que vaig fer el diumenge" però quan et seus arriba algú i et poses a xerrar i no saps ben bé com ja tens una tovallola a la mà i et trobes anant cap al mar , o a fer un trempó a la vorera , o a una festa del teu poble ( el meu és un poble constantment en festes...) o al poble del veïnat i no tan veïnat , o a casa d'un altre , o a dins la cuina cuinant pels amics que vénen a la teva , o d'aniversari en aniversari , o el aniversari del teu fill , o......i així una darrera l'altra . Si a tot això li sumes que hem anat a Menorca a gaudir uns dies i a veure les Festes de Sant Nicolau a Mercadal , i a més que no saps ben bé com d'un dia per l'altre t'embarques amb un projecte amb els teus dos germans i la feina que ja és molta normalment es duplica . 

A més, la càmera de retratar que s'espatlla i per tornar-la a comprar entre una cosa i l'altra t'ha passat l'estiu com una exhalació i comences a pensar que de tot el que tenies planificat fer aquest estiu no has fet res de res , a on han quedat aquelles bones intencions???

D'aqui la meva admiració absoluta pels blocaires que han anant publicant com sempre les seves magnífiques entrades i el meu propòsit de l'any vinent fer el mateix.

I aquesta reflexió m'ha duit a fer una entrada ben diferent de la que m'havia proposat fer en un principi . Admiro molt, la gent que té la capacitat de fer moltes coses al mateix temps i totes fer-les bé . Jo penso que és gent que té un grau d'autodisciplina molt gran, i si a més a això li afegeixes  que aquest tipus de feina la realitzen no pel seu benefici sinó per el benefici de tots, llavors jo trobo que és gent excepcional .

Aquest és el cas d'un apotecari de Llucmajor , en Montserrat Pons i Boscana. És l'autor del llibre " Les figueres a les Illes Balears".

  En aquest llibre dóna  les causes que han fet que les figueres i les figues estiguin actualment en desús segons ell l'encariment de les feines , la pèrdua d'interès com a aliment del ramat porcí, el seu abandonament com a aliment de consum humà i la marginació de l'agricultura a favor d'altres activitats enonòmiques han estat el motiu del seu abandonament.

  Ha creat un camp experimental a Son Mut Nou .Ha anat sembrant figueres de varietats conegudes i desconegudes a Mallorca i n'ha recuperat d'altres quasi totalment perdudes.N'ha sembrades dues de cada classe . També ha fet la gran tasca d'identificar-les amb l'ajuda dels pagesos .

   En aquest llibre estableix 72 descriptors , d'entre els quals podem trobar : el color , la grossària, la forma , la data de maduració , l'esponera de l'arbre, l'edat , la forma de conreu, les característiques de les fulles, .......és un vertader llibre de camp , semblant els que empren els ornitòlegs per a identificar els aucells .

Totes aquestes dates fiables i fotografia de cada una de les varietats és el contigut d'aquest admirable llibre "Les figueres a les Illes Balears" ,fruit d'una gran tasca no només de recerca , feina de camp sinó també de classificació.

A Son Mut Nou , hi ha més de 170 varietats diferents . És una valuosa feina feta per a futures generacions.

Com molt bé diu Montserrat Pons: " Son Mut no és una plantació qualsevol , és un sentiment , una part de Mallorca , de la nostra identitat i de la nostra cultura".

Son Mut Nou hauria de ser una visita obligada dels més joves com la visita que solen fer a la finca de Sa Canova .

En Montserrat Pons és també el suministrador de les figues que són exposades a la festa des Sequer ( el primer diumenge de setembre) a Lloret de Vista Alegre.



Jo vos recomano que el manco el fulletjeu , aquest llibre sens dubte és i serà una joia , una gran tasca feta per en Montserrat Pons per a tots noltros.

Gràcies Montserrat per tota la teva tasca.

Bono  , no ha estat ben bé una entrada de cuina però ha estat un començament . Ja vos he dit que el meu poble és un poble en festa , idò el cap de setmana següent és la fira del poble i tenim molta de feina i un projecte en marxa , veurem com anirà tot. 
Un dels actes centrals de la fira és la Mostra de Cuina , a on la gent que vulgui , també molt generosament i en benefici d'alguna causa enguany és pel Projecte home fa un plat dolç o salat perquè la gent que vulgui anar a sopar ho pugui fer i els doblers recaptats van a la causa solidària que ha estat triada . Vos he de dir que hi participa molta gent i sempre es recapten bastants de diners . Tots els plats que s'han fet s'edita en un petit llibret de receptes a on apareix cada una d'elles contada i signada per la persona que l'ha feta , que al mateix dia de la fira ja es vénen .

Ja vos podeu imaginar idò , quina serà la meva propera entrada o al  manco esperem que la mandra aquesta vegada no en guanyi.



 
Creative Commons License
obra de La cuina de son fe està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a lacuinadesonfe.blogspot.com
Els permisos addicionals als d'aquesta llicència es poden trobar a http://lacuinadesonfe.blogspo t.com/.