dilluns, 21 de març del 2011

tomàtiga de ramallet confitada amb un toc de saïm vermell

 Cada any Sa Nostra , l'entitat bancària edita el calendari de l'any en receptes a on cada mes es tria un producte de temporada com a protagonista  i es fa una recepta amb altres productes de les illes. En aquest d'enguany hi ha una recepta de torrada de tomàtiga de ramallet confitada amb formatge tendre mallorquí , pertany al juliol que és quan la tomàtiga neix i creix , però aquest tipus de tomàtiga és la que es penja quan ja finalitza l'estiu i s'empra durant l'hivern sobre tot per a fer el pa amb oli, fregada damunt del pa . S'enfilen per a la seva conservació durant l'hivern , també els anomenam tomàtigues de penjar. Si en voleu saber res més podeu clicar aquí .

Aquestes que he emprat són les que vàrem enfilar a finals d'aquest estiu , a ca nostra els empram molt , normalment quasi bé sempre la ratllo per emprar-la en els sofregits , trobo que queda més bé i més bo, ja que té un gust molt particular , molt diferent a altra tipus de tomàtiga.


A l'entrada anterior vos parlava del saïm vermell , normalment s'empra escampat damunt d'una llesca de pa torrat , millor si és el caliu o també per enriquir un sofrit d'unes bones sopes mallorquines.

Aquest és el pot que  ens tocà a noltros .La recepta original del calendari es fa amb pa moreno amb formatge tendre mallorquí per damunt , es posa al forn uns minuts i una vegada tret del forn es posa per damunt la tomàtiga de ramallet confitada i una anxova .  Jo la vaig modificar. 

Si la voleu fer , necessitareu :

      Ingredients:
  •  1 kg de tomàtiga de ramallet.
  • 100 gr de sucre
  • Una mica de sal
  • Oli 
  • herbes aromàtiques: julivert , farigola , romaní...
  • saïm vermell
  • Pasta de fulls
  • Llavors de sèsam , lino.....
     Elaboració :

     Escaldam les tomàtigues de ramallet per a poder llevar-li la pell més bé, treure les llavors i tallar a quarts. Posar una mica d'oli dins una cassola , les tomàtigues i una mica de sal. Deixar a foc mitjà fins que s'evapori tot el líquid. Mentres tallar unes tires de pasta de fulls , pintar-les amb ou i posar a les puntes les llavors de sèsam o lino i enfornau-les , vigilant que no es cremin. Quan estigui evaporat el líquid de les tomàtigues afegir el sucre i les herbes aromàtiques , uns deu minuts . Treure la pasta de fulls i totduna en sortir del forn posar-li a cada una per damunt sense tocar les puntes amb llavors una mica de saïm vermell , i a damunt la tomàtiga confintada . Servir ben calenta .

La flor que surt a la fotografia és la flor de la Porrassa , bé realment és la flor de l'albó , ja que la porrassa és la planta de la que neix (congria) l'albó. la seva arrel s'emprava un temps per a fer pa . La flor és comestible i a vegades les posam a les ensalades. Dóna nom a una cançó d'en Biel Majoral que em fa ganes posar-vos , en vista a l'ambient electoral que esteim visquent actualment a les Illes , ja que encara hi ha gent que empra electoralment el tema de la llengüa , cosa que no hauria de ser així. En paraules del mateix Majoral , com diu un bocí de  la cançó:

Què té aquesta terra nostra
que congria traïdors,
diputats i senadors,
hi ha mestres i professors,
i també el senyor rector,
i aquests són els pitjors:
ells diuen que són senyors
i sols en tenen per mostra,
semblen tot triats a posta.

No es veu ni es sent gaire bé, vos asseguro que en directe es sent molt millor.





23 comentaris:

Gemma ha dit...

El tomàquet de penjar és el millor per sucar el pa, oi?
M'encanta la pasta de full, amb el toc del saïm i el tomàquet confitat han de quedar unes coques delicioses.

No conec la Porrassa, segurament deu ser perquè aquí en diem diferent... Ho hauré d'investigar ;)

paco ha dit...

Hola Xisca, cuant de temps sense poder veure i saluar-te, i com sempre en un plat pressiós, salutaçións .....paco

xisca ha dit...

Hola Gemma, la veritat és que el saïm vermell fa un gust molt potent a porc , com aquestes "cortezas " que venen, per això és que t'ha d'agradar i s'ha de posar una mica ja que vé a ser Llard vermell. Va quedar molt bo , però tenc pendent fer la recepta original que crec que ha de ser molt bona. Realment la planta és la Porrassa i noltros deim que congria un albó i aquesta és la flor de l'albó , crec que també se li diu Albó de Muntanya.

Gràcies pel teu comentari , una besada

xisca ha dit...

Hola Paco , jo sí que estic contenta de tornar-te a llegir , noltros ja t'enyoràvem. Sempre ets molt amable. Una abraçada ben forta

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Xisca; Tomàtiga de ramallet, confitat amb saïm vermell... i acompanyat de aquesta música de fons... tanco els ulls i estic a "Ses Illes"... i la porrassa -que desconeixia- en fi, autèntic Xisca...¡¡ és podría acompanyar amb uns boleros mallorquins?
Que vagi de gust Xisca¡¡ :-D

xisca ha dit...

Hola Josep, si que es podria,je.je. La porrassa segur que la coneixes ja que es troba per Catalunya i també pel País Valencià , també es diu Albó de Muntanya . Ara es la seva època de floració , cada porrassa només fa un Albó i aquest és el que fa aquestes flors. Que bé que t'hagi agradat mestre Biel, el video es sent molt malament no li fa justícia. Una abraçada

Teresa ha dit...

Quina torrada més bona!!! Al Pallars d'aquestes tomàtigues en diem tomates de carrell, són boníssimes! a casa sempre n'hi havia de penjades tot l'hivern!El que no conec és la porrassa, ara esbrinaré perquè la for és preciosa!!!
Petons

xisca ha dit...

Hola Teresa , si que ho són boníssimes ,jo els empro molt perquè trobo que no és tan acida . Si que ho és preciosa , ara és el temps de la seva floració , es troba pels camps i també per la muntanya. Una abraçada

Cotó de sucre ha dit...

Hola Xisca,

És la primera vegada que veig confitura de tomacó o tomaca de penjar. M'ha agradat molt i fa una pinta deliciosa i combinada amb la pasta de full ha de ser espectacular.

Fins aviat!

starbase ha dit...

Una entrada preciosa on hi pots trobar de tot i bó... sensacional :)

Ricard Sampere ha dit...

És molt original. M'agrada el teu bloc per poder trobar aquestes coses que al menys jo desconec. Una abraçada. Ricard

Mesilda ha dit...

Que original Xisca,esta torrada de tomates con el hojaldre,tiene que ser una delicia!La flor de la porrassa es preciosa y la cancion muy buena...cuanta razon lleva.
Besets.

xisca ha dit...

Hola Cotó de sucre , benvinguda a ca nostra , estic contenta que t'hagi agradat la recepta . Una abraçada


Hola Oscar, moltes gràcies pel teu comentari , però encara en queda molt per aprendre. Una abraçada


Hola Ricard, molt agraïda pel teu comentari ,tu també em fas conèixer moltes coses que desconec i a mi també m'agrada molt el teu bloc. Una abraçada


Hola Mesilda , que bé que t'hagi agradat , vaig a veure la teva charlota que com tot el que fas es veu preciosa. Una abraçada

Roser ha dit...

Xisca acabo de descobrir el teu i la veritat es que m'ha agradat molt, sobretot per les receptes que expliques que per mi son poc conegudes.
Et seguiré
Una abraçada
Roser

xisca ha dit...

Hola Roser , benvinguda a ca nostra . M'agrada que t'agradi i que ens vulguis seguir , sobre tot gràcies pel comentari. Una abraçada

Xavier ha dit...

Ei Xisca! Feia temps que no parlàvem!
Quina bona idea, aquesta!
Les millors tomates per a fer sofregit i per a refregar que he tastat són les de ramellet. Quin gust, amb una mica d'oliet!!! És bonísssima!

N'havia sentit a parlar del saïm vermell, però no sé què és el que el fa vermell? És el pebre vermell?

Coneixia la porrassa i l'albó però no havia reparat mai les flors que fan... són realment boniques!

Conec la cançó d'en Majoral. La lletra diu moltes veritats.

Una besada de Ciutat estant!

el taller de cuina ha dit...

Xisca aquesta versió teva m'ha agradat més que l'original! se'm fa la boca aigua!!

Fem un mos ha dit...

Una recepta que ha de ser deliciosa, uns altres que tampoc coneixem la Porrassa, però investigant em trobat això, http://www.flickr.com/photos/mikelsastre/3366954907/
http://quaderndetramuntana.wordpress.com/flora/porrassa/
Petons

Catypol ha dit...

Oh!! quina bona recepta, m'agrada, quina festa d'ingredients, ;-)

Francesc ha dit...

Quina pinta més bona que fa!!! Això del "saïm vermell" fa molt bona cara. Del "saïm", a València en diem "sagí". Salutacions

Mercè ha dit...

Xisca, les tomates de penjar són tan gustoses!! I aquesta banda de full tan ben presentada, gairebé sembla un enfilall de tomates. :)
Petons!

Susanna i Juan Pedro ha dit...

Hem vist que t'has fet seguidora del nostre blog, i hem entrat a fer una ullada... Quina il·lusió!Tot de receptes mallorquines... tinc família a Palma, hi he passat molts estius, em porta molts bons records!!! Seguim en contacte.
Una abraçada!

GEMMA ha dit...

Hola Xisca, acabo de veure que t'has fet seguidora del meu blog. Gracies. Ara mateix vaig a tafanejar una mica ja que conec una mica Mallorca i m'agrada la seva cuina.
Petonets.

 
Creative Commons License
obra de La cuina de son fe està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a lacuinadesonfe.blogspot.com
Els permisos addicionals als d'aquesta llicència es poden trobar a http://lacuinadesonfe.blogspo t.com/.