dimarts, 13 d’abril del 2010

Crema de verdures Sonfenianes







Aquestes verdures que veis aquí són la nostra primera collita d'enguany .No han sortit afavorides però no és culpa seva sinó , de la madona que encara es baralla en la càmera de retratar.

Vos explicaré que fa uns anys vàrem fer un curset per a poder fer a ca nostra un hort ,que ens permetés fer totes les verdures i hortalisses de manera ecològica a ca nostra .

La vida a vegades et dóna oportunitats que has d'aprofitar , la cera és quan cau que l'has d'agafar diuen
, així idò vàrem saber que l'Ajuntament del nostre poble havia organitzat un curs per a fer un hort ecològic a casa per a consum domèstic i a més seria un curs molt pràctic ja que, faríem l'hort a una de les escoles del poble. Ja vos podeu imaginar que ens vàrem apuntar totduna.

Aquest tipus d'hort es diu Parades en crestall , ideat per un mallorquí en Gaspar Caballero de Segovia , segurament molts de voltros ja n'heu sentit a parlar , el feis o l'heu vist , per exemple a la Fundació Miró de Barcelona, ja que és un tipus d'hort amb un disseny atractiu ( sembla un jardí) i a més no necessites molt d'espai i és ideal per a fer un hort urbà o fins i tot es pot fer a una terrassa o balcó d'un pis, és un hort molt eficient i ecològic.

Idò ahir, quan vàrem tenir les verdures al davant : carabassa, espinacs, bledes ,porros , col i lletuga de la classe fulla de roure , ens va fer molta il·lusió i no ens poderem resistir a fer una crema de verdures per a sopar. Al meu fill li va encantar sobre tot perquè hi havia un caragol que es volia menjar la crema.








No és cap gran meravella des del punt de vista culinari , és una crema normal i corrent però vos asseguro que era boníssima .

Si la voleu fer, aquí hi ha la recepta:

  • Ingredients:
- 200 g de carabassa
- 50 g de pastanagó
- 50 g d'espinacs
- una ceba grosseta
- una tomàtiga
- un porro
- mitj carabassó
- un all
- brou de carn
- una patata grossa o dues de mitjanes

  • Elaboració:
Es netegen totes les verdures . Es posa un poc d'oli a la cassola . Tallam la ceba , l'all i el porro i es posa a sofregir . Seguidament anam tallant la tomàtiga, la carabassa, el pastanagó i el carabassó . Quan veim que ja està sofregit hi tiram el brou de carn , només fins a cobrir les verdures . Posam un poc de sal i nou moscada. Quan bulli el brou li afegim els espinacs. Una vegada cuit , ho tastam i rectificam de sal . Ho trituram i ho passam pel xinès.

Bon Profit







23 comentaris:

paco ha dit...

hola xisca, a fuerza de decir la verdad, reconozco que una buena crema de verduras tal como la has presentado és para decir cómeme, puesto que es muy saludable para el organismo humano, péro tengo un problema con las cremas, casi nó me gustan, las verduras me las como de muy variadas maneras, péro nó en crema, espero me disculpes por nó gustarme las cremas, con independencia de que te felicite por tan maravilloso plato.........saludos paco

xisca ha dit...

Hola Paco,

No pasa nada , sobre gustos no hay nada escrito. A mi hijo le pasa un poco como a ti, que las cremas .....Más que nada era que me hacia ilusión hacerla y ponerla por ser la primera recogida de verduras de este año.

Muchas gracias por tu visita , Paco

Un abrazo

josep ha dit...

Xisca,
Tens tota la raó, la cera és quan cau que l'has d'agafar, veig que així ho has fet i els resultats no poden ser millors. Menjar el que un mateix conrea es tota una garantia de productes frescos i de temporada. Una crema de verdures deliciosa i amb un cargol "naif".
Una abraçada

ELS PEIXOS ha dit...

Noia ...estas feta tota una artista...ens pasaras aviat la mà per la cara..
Felicitats , guapa cada dia m´agrada més el teu bloc....
Una abraçada

xisca ha dit...

Hola Josep, benvingut a ca nostra. Jo en som admiradora del voste cafè de nit. És cert que no hi ha res millor que menjar el que un conrea pq saps que hi poses i que no . Si visites l'enllaç del post veuràs que és molt fàcil i no es necessita molt d'espai. Val la pena.

Moltes gràcies pel teu comentari, és molt generós. Una abraçada


Hola Dolors, no importa passis gens de pena no et puc passar al davant i tampoc no vull . El teu bloc és un dels millors i aprens moltíssim. Gràcies pel teu comentari, però tu has de ser la meva crítica . Una abraçada.

Gemma ha dit...

UAU, quina passada poder cuinar les verdures que has conreat tu mateixa!!! Deu ser molt gratificant, a part que les verdures segur que són més gustoses i collides al punt de madures... molt més sanes i ecològiques!
Em fas enveja sana, al balcó de casa hi fa tan vent que tot surt volant...

xisca ha dit...

Hola Gemma,

T'assegur que ho és , i que tot té el sabor molt potent. Són ecològiques 100%. Si vas a la Fundació Miró ho podràs veure. També hi ha projectes per escoles o per balconades , inclús per cossiols ( macetas). Es rega per exudació , és a dir és al mínim d'aigua. És tot un mètode milimericament pensat per fer tot tipus de verdures i hortalisses de manera eficient i ecològica.

Si ho vols intentar mira els enllaços que he posat sobre les parades de crestall i veuràs com es pot fer . Ara crec que estan fent tenda online.

Esteim pensant fer un bloc apart per l'hort. Però si ho vols intentar i tens dubtes , fes-m'ho a saber.

Val la pena!!!!

Una abraçada

xisca ha dit...

Ahhhhhhhh!!! Vos vull dir que a n'aquest tipus d'hort les verdures que s'hi fan encara que estan fetes amb molt poc espai tenen el tamany normal i no tenen mal aspecte . Que no vos enganyin , les verdures ecològiques no tenen pq ser lletges , ni ser raquítics , ni estar rossegats.

Si voleu fe un hort familiar , una parada ha de tenir 1,5 m d'amplada per 3m de longitut.

Bé, si vos interessa podeu mirar la pàgina que he posat el post.

Sembla que faci propaganda, he, he....

Mercè ha dit...

Xisca, quina enveja que m'has fet!! Això de poder fer una crema de les verdures que has conreat ecològicament tu mateixa és un luxe!! I no dubto que beeen gustosa!
Enhorabona! Petons!

Fem un mos ha dit...

Conrear-te tu mateixa las verdures es una gran sort, així les verdures tenen gust a verdura i no com las que normalment comprem, la crema ha d`estar superior
Petons

xisca ha dit...

Mercè, la veritat és que tenim molta sort de poder fer aquest hort i si la crema era bona era pq les verdures la fan bona.

Sion, tens tota la raó . Estava molt bona i és que les verdures la fan bona.

Com diu el meu fill : " Noltros som feliços pq tenim de tot", això sempre ho diu quan anam a recollir, he, he... Que bé que pensi així , no?

Moltes gràcies per a la vostra visita i els vostres comentaris

Maribel ha dit...

Ja t'he comentat com estic d'impresionada per aquestes verdures vostres. Sobretot pels porros, que no sé perquè, tenc la impressió que són complicats de cultivar(?). He mirat un poc pel damunt l'enllaç d'en Gaspar Caballero perquè estam decidits a fer un hortet com cal al corral de ca nostra. Els anys passats ho hem fet al "tum-tum", i així i tot ha estat un plaer collir les domàtigues que ens menjerem al trempó, minuts després.
Res, el dit, enhorabona per les magnífiques hortalises, i per la crema, és clar!
Una besada,
Pd. És possible que te demanem assessorament amb l'hort, si no te molesta!!

xisca ha dit...

Hola Maribel, la veritat és que en ses tomàtigues és amb el que es nota més ja que les que venen no tenen gust pràcticament. El que és molt important per a les parades en crestall és al compost , el crestall que li diu ell que ve a ser els fems de bassa i aquest és una mica mal de fer ja que has de tenir animals ( noltros en tenim) o has d'aconseguir fems d'algú que en tengui, i tu fer el compost . En quan els porros és vera que necessiten una mica més d'atenció .Noltros els porros no els he feim dins la parada en crestall ho feim a la manera tradicional . Necessites d'un sol ample i plà i has de sembrar el porro ajegut i així com va cresquent l'has de calçar ( tapar amb la mateixa terra fluixa del seu costat).

Bé t'enviaré un e-mail per explicar-te un poc com hem fet el compost i no hi ha problema amb l'assesorament . Ens podeu demanar el que vulgueu.

xisca ha dit...

AHHHHH!!! Maribel no m'he enrecordat de dir-te que aquest cap de setmana , dia 18 fan la diada de l'agricultura ecològica a Porreres de les 10:00 h fins les 17:00 i noltros aprofitam per a comprar les llavors auctòctones i ecològiques que venen . A més fan molts de tallers , com per exemple un per a fer maceracions per a controlar les plagues.

Bé , fins aviat cosineta

mercè ha dit...

Acabo d'entrar al teu blog mirant el dels meus amics josep i glòria del Cafè de nit.És fantàstic poder conrear la teva pròpia collita!els meus cunyats tenen un hort i les verdures tenen gust a verdura, són més cruixents i més gustoses...Endavant amb aquesta iniciativa i amb aquestes cremes que entren de meravella!a reveure-mercè-Destapant Cassoles

xisca ha dit...

Hola Mercè , Benvinguda a ca nostra . La veritat és que és fantàstic poder conrear el que menges , encara que costi temps , però val la pena . Moltes gràcies per la teva visita i el teu comentari

Ricard Sampere ha dit...

Les coses que s'aprenen per aquí... però de moment l'hortet, no m'hi veig massa... Alguna cosa tinc, però limitat a plantes de cuina...

Teresa ha dit...

QUINA ENVEJA D'HORTET!!! i quina diferència amb els que comprem!
Xisca, avui ens hem traslladat de bloc, com ne'ts bona seguidora em fa il·lusió dir-t'ho1. Bé espero que anirem seguint-nos!
Bon dia de Sant Jordi!

petó

Celes ha dit...

Menuda crema más buena. Tomo nota....

Bsss

xisca ha dit...

Moltes gràcies Ricard , la veritat és que com que vivim al camp és cosa d'arpofitar-ho.

Hola Teresa , ara mateix vaig a veure-ho . Estic molt contenta que m'hagis avisat.

Hola Celes , la veritat és que no és que sigui una cosa de l'altra món però si que et puc dir que era bona.

Perdonau el retard en contestar-vos hem tengut molta feina a la biblioteca ara per Sant Jordi , a més és l'aniversari de la biblioteca.

Xavier ha dit...

Uep, Xisca, que bo que tens un hort ecològic. Jo ja viu allò de les parades en crestall a Televisió de Mallorca. Jo quan tindré un trast de terra de segur que ho posaré en pràctica!

La crema, boníssima!

A propòsit, recordes que m’enviares aquest missatge de davall?

Fan molt bona pinta aquests crespells. Sabies que al meu poble no li deim crespells a aquestes pastes li deim a un altre tipus de pasta que feim, aquestes per a noltros són estrelletes i al poble del costat en diuen «risses». Està bé que hi hagi diversitat de nom, eh?? però totes són bones.

Estic intrigat. A quina vila li diuen risses? I també, com és el dolç a què li dieu crespells?

Me’n pots dir res?

Gràcies, una besada!

xisca ha dit...

Hola Xavier,

Ara tenc un post preparat per Sant Jordi i tenc els dels crespells alcudiencs preparat , però trobava que ja havia posat massa de les pastes de Pasco però et promet que el posaré . El poble del costat que li diuen "risses" és Sa Pobla , jo ho he escrit així perquè sona com a doble s encara que no sé si toca escriure així.

En quan tenguis un trast , has de fer un hort , val la pena encara que també et roba una mica de temps.

Et promet que aviat posaré un post sobre els nostres crespells, no són tan bons com aquests ja que no es semblen a unes pastes de te.

Una abraçada

Xavier ha dit...

Gràcies de tota la informació, Xisca! No en tenia ni idea.

No patesques, quan voldràs la penges, que jo t'aniré seguint!

Molt agraït,

Xavier

 
Creative Commons License
obra de La cuina de son fe està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a lacuinadesonfe.blogspot.com
Els permisos addicionals als d'aquesta llicència es poden trobar a http://lacuinadesonfe.blogspo t.com/.