dimarts, 18 de gener del 2011

Espinagada per a Sant Antoni



Sant Antoni és sens dubte el més estimat per gairebé tota Mallorca , és la festa més polida i participativa , no sé ben bé si el mèrit és de Sant Antoni o del dimoni . El dimoni és crec, més estimat . A Sant Antoni no el veim però el dimoni , dimonis ,dimonions i dimoniones el dia 16 fan acte de presència a tot arreu. Et pot sortir de qualsevol cap de cantó o carrer.  Mallorca s'omple de foc , fum i dimonis , no sé com serà l'infern però ens podríem fer una idea vegent Mallorca des de l'aire el dia 16 de gener de cada any.

A Artà criden " Digue'm Visca Sant Antoni!!!" però qui són estimats i seguits pels carrers són els dimonis que van ballant i ballant , una i una altra vegada. Sant Antoni farà acte de presència a les beneïdes a on serà continuament temptat pel Dimoni.  Si els voleu veure feis un click al següent enllaç:

ball de dimonis davant la sala a Artrà

Al meu poble, Alcúdia també hi ha dimonis que surten el capvespre a les 16:00 , tots els nins i nines els esperen en nervis , amb la il·lusió i la por a la cara , i els dimonis surten  de l'Ajuntament com " endimoniats" , amb unes ganes loques de molestar i fer grollerades i es fan tot el poble seu , pegant en graneres a tothom , petits i grans.



De foguerons , dimonions , correfocs, gloses i ximbombades n'hi ha per a tot però a prop de ca nostra hi ha un poble que ho té arrelat dins el cor, encara que no sigui la festa del seu patró, ha esdenvingut la seva festa major . Aquest poble és Sa Pobla.  Pagesos , gent forta i valenta, a on el berenar de mitjan matí és un dret irrenunciable , gent que viu l'Albufera no com  un lloc hostil ans el contrari , per a ells ha estat un lloc de supervivència , de caça d'anguiles , de rates de prat...... Quan vàrem anar al Delta de l'Ebre a mi em va semblar que els unia una mateixa manera de viure i de ser amb un passat molt semblant. I un poble que són de bon menjar  , tenen per aquest dia  un menjar per excelència : les espinagades. Les vertaderes diuen són les d'anguiles  però també es fan de llom amb col com la que he fet jo.

De receptes de pasta n'hi ha tantes com a famílies , com alcudienca no tenc una recepta heretada però quan vaig decidir compartir la vida amb amb un pobler i que a més és Toni , celebram el dia 17 de gener fent espinagada per a sopar .

 Ingredients :
  • Pasta:  de mesura noltros empram un tassonet de vi
  1. Un tassonet petit d'aigua
  2. Un tassonet d'oli de girasol
  3. Un tassonet de suc de taronja 
  4. Un tassonet de saïm ( sagí), més o manco dues cullerades.
  5. Farina fluixa , la que es begui ( dependrà del tassonet que haureu triat com a mesura).
  • Farciment:
  1. Un manat de grells .
  2. Una col borratxona no molt grossa
  3. Un porro 
  4. 1/4 de col-i- flor
  5. 1 ceba
  6. 2 alls
  7. 300 gr de llom de porc
  8. 100 gr de ventresca de porc
  9. Panses
  10. sa i pebre bo
  11. Pebre bord dolç i coent.

  • El·laboració: Preparau primer la pasta , mesclau tots els ingredients ( el saïm el foneu, vigilant que no es cremi) dins un bol . Anau afegint farina fins que la pasta sigui manejable i es desferri de les mans. Posau-li un pedaç per damunt i deixau-la reposar uns 3/4 d'hora , mentres preparau el farciment. Tallau la carn en bocinets primets i adobau-la amb oli, sal pebre bo  i bord dolç i coent ( el coent depen del gust de cadascú) , mesclau-la en les mans a fí de repartir bé l'adob.  Netejau les fulles de la col  i la col-i-flor. La deixam degotar dins un colador. Pelam i tallam els alls ben finets , pelau la ceba i xapau-la pel mig i feis-ne tallades primetes. Eliminau el tronc central de la col i tallau-la ben fineta , i també tallau la col-i-flor en brotets petits. Posau totes les verdures en un recipient gros. Afegiu les panses i adobau-la amb oli d'oliva , un poc de sal, pebre bo i pebre bord dolç i si el voleu més gustós també del coent. Mesclau amb les mans. Agafau una llauna o una safata del forn amb un paper de forn.  Agafau un bocí de paper de forn i una bolla de la pasta i aplanau-la primer en les mans i després en l'aprimador feis-la ben fineta i que vos quedi en forma rectangular , al mig posau un sostre de la verdura trempada a damunt un sostre de carn , un altre de verdura i una altra de carn , amb el paper de forn plegau un dels costats cap al mig i després l'altre i per acabar plegau els dos extrems , tancant l'espinagada per damunt com un sobre. Posau-la damunt la llauna i enfornau-la al pincipi a 200º gr i al cap de mitja hora baixau a 180º , treiu-la quan vegeu que ja està daurada , una mitja hora o 3/4 .
          Per si la voleu fer d'anguila ( també es pot emprar mussola o gatí) i perquè vegeu més clarament la manera de tancar-la pitjau aquest enllaç aqui


                   
La festa de Sant Antoni és una festa arrelada dins la pagesia , el Sant que beneïa els seus animals per no pendre mal  , per aquest motiu és la festa de la Part forana .Les ximbombes i les gloses es senten per a tot arreu i són les gloses més atrevides , les més inoportunes . A les rotllades de ximbombes els glosadors poden ser politicament incorrectes , tothom està exposat i té la roba estesa i ningú es pot enfadar pel que li han dit o pel que li insinuen per molt groller que sigui. A mi és una festa que m'encanta  i encara ens queden dos foguerons més per a passar.

Per acabar vos posaré la glosa del mestre Mateu Xuri , un vilero que glosa cada dia al Diari Balears i la del dia de Sant Antoni deia així:
És màgic contemplar el foc
i observar el poble lliure
on tots hem d'intentar viure
Sant Antoni a cada lloc.
Gaudim tots a poc a poc
d'aquest sant més principal.
Per això és ideal
conservar el patrimoni
i fer ja de Sant Antoni
la diada nacional. 

Esper que tots i totes hagueu començat molt bé l'any , jo per motius de feina no he tengut massa temps per a visitar-vos però, a partir d'ara esper tenir-ne.







25 comentaris:

Xavier ha dit...

Uei! Encara que ja haja passat espere que hages tingut un bon Sant Antoni. Jo el vaig celebrar a Manacor on saps que també hi ha força tradició.
Afortunadament les espinagades s'estenen per tota l'illa. cosa que considere molt positiva. Tan de bo s'estenguessen també per València i Catalunya per la diada de Sant Antoni!

M'ha encantat la teua recepta, jo també he fet una estrada d'espinagada amb força més verdura que en la teua. Però ja saps què diuen, en la cuina no hi ha receptes canòniques.

Una abraçada i espere que hauràs començat bé el 2011!

Margarida ha dit...

Renoi, quins dimonis més divertits que teniu!
No n'he menjat mai però ja ho crec que m'agradaria menjar-me una espinada tan bona com aquesta! Si fos tota de verdura també me la menjaria, però la d'anguila no m'atreu gaire.
Feia temps que no passava per aquí. M'ha fet il·lusió tornar-te a visitar i llegir tot el que ens expliques!
Petons

Gemma ha dit...

Això sí que és fer festa grossa! M'encanten aquestes tradicions :)
I aquesta espinada ha de ser boníssima, els de les Illes sou els reis de les empanades i els cócs salats!

mercè ha dit...

Que contenta em fa tornar a veure't en actiu!, espero hagis començat bé el 2011!, a jutjar per les teves fotografíes ja es veu que sí. Una recepta boníssima,ja m'agradaria a mi tastar-la...Una abraçada Xisca!

Teresa ha dit...

Aquestes tradicions no s'han de perdre!!! i aquestes menges tampoc!!! Quin plaer tornar-te a llegir i veure't per aquí!
petons i bé, bon any!, que no en ho havíem dit!

Francesc ha dit...

No he tastat mai espinagades, però crec que m'agradarien molt... llevat que foren d'anguiles. No puc amb elles. Què hi farem!! M'ha agradat molt la introducció que fas a la festa i les celebracions de sant Antoni. La recepta sembla bastant bona de fer. És la segona que veig (la primera va ser la del Xisco Guari). A veure si m'anime a fer-ne un dia. Me l'apunte, és clar!! Salutacions

xisca ha dit...

Eiiiiii!!! i tant que hem passat un Sant Antoni i encara ens queden dos foguerons més un divendres i un altre el dissabte , per celebrar Sant Sebastià . I tant que ho sé que també és festa grossa a Manacor. Has vist el llibre que ha fet Francesc Vicens i que té per títol : Diguem Visca Sant Antoni!!! està molt bé. Ara tenc molta feina .L'he vista a la teva entrada i també fa molt bona pinta , a les espinagades d'anguiles els hi posen més verdures , encara que jo en faig una per a jo que gairebé no té carn i té molta verdura , es sembla més a un cocarroi que a una panada..

Ara miraré de posar-me al dia en les vostres entrades.

Una abraçada ben forta

xisca ha dit...

Hola Margarida , que bé que hagis tornat a passar per ca nostra. Vos he enyorat molt però ara tenc més responsabilitats a la biblio i m'estic posant al dia , ja vos aniré contant tot lo bo i lo dolent que ens ha passat aquest desembre , semblava com si l'any no es volgués anar sense que es fessin tots els canvis que han estat molts i en poc temps.

I tant que l'has de provar de fer-ne , a la meva quasi bé la faig tota de col i col-i-flor, i entre noltros a mi també les anguiles......

A mi també em fa il·lusió que ens visitis i ara començaré a visitar-vos que ja en tenia ganes.

Una besada i feliç 2011

xisca ha dit...

Hola Gemma,

No sé si som els reis però ens agrada molt fer-ne , sempre feim coques i la veritat és que quasi bé sempre amb molta verdura. Proba de fer-ne , segur que a tu et surten de primera.

Una besada i feliç 2011

xisca ha dit...

Hola Mercè,

Feliç 2011 a tu també i creu-me quan et dic que enyorava molt les vostres visites i les meves als vostres blocs , però a vegades no es pot fer tot el que una voldria. Ja saps que has de fer per tastar-la ... fer-la , amb lo bona cuinera que ets segur que et sortiria boníssima , pensa que tens els gens mallorquins, je,je..

Una abraçada ben forta

xisca ha dit...

Hola Teresa,

Jo també ho crec que no s'han de perdre per això, intent fer tot el possible perquè així sia . Proba de fer-la segur que t'agrada.

Una abraçada i feliç 2011

xisca ha dit...

Hola Francesc,

Esper que estigueu molt bé , jo també l'he anada a veure la d'en Xisco , ell no ho sap però fa poc ballarem un devora l'altre , un dia d'aquests tal vegada li digui que jo som jo.

Prova de fer-la i veuràs com t'en llepes els dits.

Una abraçada i feliç 2011

Ricard Sampere ha dit...

Com m'alegra que tornis a estar activa... Ja pensava que el teu blog havia passat a la secció de "congelats". I molt bo el teu post... m'encanta quan aprofites per explicar tradicions. Salut i molt bon 2011..!!.

Mesilda ha dit...

Hola Xisca!Por lo que veo,tambien celebrais San Antoni por todo lo alto...Aqui tambien salen los correfocs(brujas y demonios)en un pasa calle,las tradicionales hogeras y el porrat,que son el ultimo sabado del mes,asi que aun nos queda fiesta...la espinada no la conocia,pero me ha gustado mucho...por esta zona las hacemos mas descubiertas,asi tapada me recuerda a las empanadillas...tomo nota para probarla.
Besets y feliz año tambien para ti.

Massitet ha dit...

Hola Xisca!
Quina alegria tornar-te a veure publicant! I més amb un post tan interessant! Al Maestrat, Sant Antoni és una festa molt important i veure que les illes i el meu trocet de País comparteixen una cosa tan sentida m'ha agradat.
Per cert, que he descobert les espinegades just enguany a través del Xisco Guarí, de Es Colmado, i m'han encantat.
Per cert, d'anguila o de mussola ha de ser brutal!

I una altra cosa -quin rotllo, avui, no? M'has despertat molt la curiositat sobre això del formatge tendre... hauré de mirar com se'n diu i quins tipus n'hi ha!!

Ben tornada i salut, Xisca!

Mercè ha dit...

Hola Xisca! :) Això és festa grossa amb tant de dimoni! ;)
L'espinagada no l'he tastada mai, però ara ja tenim la recepta! :) Per cert, els grells són els grills de ceba?
Petons!
PD: Feliç any nou per a tu també!

Visc a la Cuina ha dit...

M'encanten les tradicions, o sigui que les teves explicacions són un tresor per a mi, igual que aquesta meravella de recepta!

xisca ha dit...

Hola Ricard , jo sí que que hi estic contenta d'haver pogut publicar una entrada, i sobre tot de tenir una mica de temps per a poder passetjar-me per els vostres blocs. Una abraçada


Hola Mesilda , tu que tens tant bona ma a la cuina l'has de provar de fer , segur que et surt boníssima . Noltros aqui també encara ens queda Sant Sebastià , ja no surten els dimonis però si que hi ha forguerons , torrada de llangonissa i botifarrons , ximbombades i gloses i balls de cavallets i cossiers , com veus no aturam . Una abraçada

xisca ha dit...

Hola Massitet , a mi si que m'has despert la curiositat quan he llegit que existia una varietat de formatge de Maó que no coneixia i per aquest motiu et dono les gràcies. Jo crec que compartim moltes coses més , això encara no ha acabat , ara ens queda Sant Sebastià.

Els poblers les espinagades que agraden més són les d'anguiles vos he posat un enllaç a on surt com les fan i en Xavier de Rossejat té una entrada d'espinagada d'anguiles.

I ara com que compartim la festa de Sant Antoni , m'imaginaré que seim amb rotlle amb una ximbomba sonant i vos cantaria aquesta per a començar el glosat de picat:

Bona nit rotlo rodó
Rotlo d'al·lotetes guapes,
Mostetxudes com a rates
i negres com un carbó.

I ara et toca contestar-me.

Una abraçada

xisca ha dit...

I tant que és festa grossa. Mallorca és tota una foguera inmensa el dia 16 de gener , i tothom torra llangonissa i botifarrons . La recepta és molt bona de fer i si els grells són les cebes tendres o els grills de cebes que dius tu. Una abraçada

xisca ha dit...

A mi també m'agraden molt i em dol molt pensar que es podrien perdre, encara que aquesta no crec que sigui el cas per ara. La recepta és molt senzilla però no es concebeix la festa de Sant Antoni sense les espinagades , la llangonissa i els botifarrons.

Una abraçada ben forta

Maribel ha dit...

Hola guapi!!!
Quan de temps!! Benvinguda de nou. Esper que tu i la família hagueu acabat i començat l'any amb salut i alegria. Aquí a Mallorca és un "no acabar": Nadal enllaça amb Sant Antoni i Sant Sebastià. Així que dels torrons passam a les espinagades, que per cert, enguany encara no he tastat i en duc "endarrer". I com que hi ha setmanada, encara hi som a temps i crec que m'animaré a fer les teves, que són d'un autèntic pobler, je,je.. I no són d'anguiles!
Una abraçada molt forta!

Alfons ha dit...

magnifica!!
Una abraçada

el taller de cuina ha dit...

Que bona aquesta espinagada!! M'agrada molt la cuina Mallorquina, fa anys hi vaig viure una temporada i em vaig engreixar més de 5 kg!!!!

Josepb.Menja de bacallà. ha dit...

Xisca; Que bé, tornar escoltar-te, un altre cop.
A Barcelona, hi ha un barri -bé n'hi ha molts- que es diu de Sant Antoni, el quàl fan entre moltes coses, a les seves festes; els tres tombs o també dita la passada. Dins d'aquest barri si trova, el Mercat de Sant Antoni, que ha estat l´únic mercat de Barcelona que ha donat el nom a un barri. Aquest mercat ara està en obres. Quant estigui acabat, serà el mes gran d'Europa i un dels mes bonics també.Van dir que les obres serien per dos anys, però s'allargaràn el menys fins els cinc...
Quin goig aquestes espinagades de fer i de menjar... delicios¡¡ :-D :-D :-D
Salutacions a Alcúdia i benvinguda de nou Xisca¡¡

 
Creative Commons License
obra de La cuina de son fe està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a lacuinadesonfe.blogspot.com
Els permisos addicionals als d'aquesta llicència es poden trobar a http://lacuinadesonfe.blogspo t.com/.